MENU DORPEN 3 december t/m 6 januari
Hotel The Kings Head InnHotel Restaurant de Oude Brouwerij De Voerstreek Hotels Hotel Herberg Appartementen  De Smidse Hotel Appartementen Brasserie Ons Krijtland
website: ©.2012 Ivo Vleugels | PDmedia
Untitled Document
Kribkes in de Voerstreek (B)
Untitled Document

Kribkestocht Voeren (B) 2016
(download kaartje en deelnemers)

voor overnachtingen kijk op www.hotelsdevoerstreek.be

Kerstfeest in De Voerstreek

De kerststallenkoorts is overgewaaid naar de Belgische Voerstreek De culinaire Voerstreek hotels, zijn mede initiatief nemers van dit mooie project. In de zes kerkdorpjes: ’s Gravenvoeren, Sint Martens-Voeren en Sint-Pietersvoeren, Moelingen, Teuven, en Remersdaal zullen tal van kerststallen in de buitenlucht te bezichtigen zijn. Het is een samenwerkingsverband tussen de Culinare Hotel Restaurants van de Voerstreek in België, Stichting Heuvelland Hotels, Stiching Kribkeswandeling Heuvelland en enthousiaste kribkesbouwers verstrooid over de gehele Voerstreek. Een grensoverschrijdend project in de geest van het Euregio Maas-Rijn-begrip dat steeds meer gestalte begint te krijgen. Het geheel wordt ondersteund door Toerisme Voerstreek en VVV Zuid Limburg. Deze samenwerking in de Adventtijd verbindt de kerststallen niet alleen de Heuvellanddorpen met elkaar, vanaf 2012 gebeurt hetzelfde in De Voerstreek, hand in hand met de Nederlandse buren.

Kribkes
Kribkes


De kribkestocht is het familie wandeluitstapje van het jaar. Lekker gezellig in de glooiende natuur wandelen om af en toe een pauze in te lassen, want bij een interessante kribkeswandeltocht hoort natuurlijk een heerlijk kopje koffie of een wintersoep die de wandelaar weer energie geeft voor de rest van de nog af te leggen route van kribke naar kribke.

U begrijpt het al, de circa 30 kribkes van nét over de grens in de landelijke Voerstreek zijn een waardige aanvulling op het kerststalgebeuren in het Nederlandse Heuvelland. Er is een kaart te douwnloaden, waarop de plaatsen met kribke zijn aangegeven. U kunt hiermee uw eigen route uitstippelen.


Kerstverhaal St. Martens-Voeren
Een centrale rol in het Kribkesverhaal in De Voerstreek is weggelegd voor de prachtige kerststal in de kerk van St. Martens-Voeren. Met de komst van Pastoor Colemont in 1990 werd er nagedacht over een nieuwe kerststal in de kerk en evolueerde door de jaren heen naar het huidige oogstrelende tafereel. Eerst kwam er een molen met bijbehorend rad bij, zo kon het vriendelijke riviertje de Veurs door het aangelegde landschap kabbelen, daarna verscheen de imposante spoorwegbrug met rijdend treintje op het toneel en nu piept de kerktoren tussen de berken en de dennenbomen. Het geheel is omkaderd door een blauwe hemel waarin een engel verschijnt met de tekst: “Vrede op aarde!” Alle dieren in dit sprookjesachtig mooie kersttafereel zijn vakkundig opgezette dieren die ofwel doodgeboren of verongelukt zijn. De beelden zijn ledenpoppen met beweeglijke ledematen. Maanden van te voren wordt al begonnen met de voorbereidingen. De volledige afwerking is normaal voorzien op vrijdag voor de laatste zondag voor kerstmis. Deze unieke natuurlijke kerststal blijft staan tot 2 februari (Maria Lichtmis). De kerk is elke dag toegankelijk van 9 tot 16.00 uur.

Kribkes