MENU DORPEN 3 december t/m 6 januari
Hotel The Kings Head InnHotel Restaurant de Oude Brouwerij De Voerstreek Hotels Hotel Herberg Appartementen  De Smidse Hotel Appartementen Brasserie Ons Krijtland
website: ©.2012 Ivo Vleugels | PDmedia
Untitled Document
Kribkes in Bemelen
 
adobe PDF reader
Untitled Document

Bemelen

De diverse “kruiskes” in en om Bemelen vormen de leidraad om door deze prachtige omgeving te wandelen en genieten, middels de
”kribkes” en “kruiskes” route van Bemelen.

Kribkes

Bemelen, een authentiek dorpje aan de oostrand van Maastricht, samen met de gehuchten Gasthuis, Wolfshuis en st Antoniusbank vormt het een hechte gemeenschap.
Centraal in Het dorp ligt de uit 1845 stammende Laurentiuskerk. De toren van de Kerk, opgetrokken uit mergel, stamt al uit de 13e/14e eeuw. Mergel en natuurlijk de mergelgrotten vormen het decor van Bemelen, er is nauwelijks een wandeling voorstelbaar zonder zicht op de diverse grotten die her en der in het landschap opduiken.

Kribkes Kribkes

Daar waar de maasvallei overgaat in het plateau van Margraten ligt Bemelen met zijn eigen natuurreservaten, zoals “de Bemelerberg” met zijn unieke enĀ  zeldzame flora en fauna en natuurlijk de “groeve `t Rooth” , ook een erkend natuurgebied, waar tot heden nog afgraving van mergel plaatsvind.
In het gehucht “wolfshuis” staat de “van Tienhovenmolen” stammende uit 1856, de enige mergel molen in Nederland. Lopend over het plateau van Margraten is hij steeds van verre te zien. Na de brand in 1923 is het bovendeel door metselwerk vervangen. Sinds 1956 is Limburgs landschap eigenaar van de molen zij hebben de molen in 2000 grootschalig gerenoveerd. Nu wordt de molen nog iedere 2e en 4e zaterdag opengesteld voor het publiek.
Aan de onderkant van de molen is een opmerkelijk ” moordkruis” uit 1417 in de muur gemetseld. De tekst is: “IN DEN JAER MCCCCXVII OP SENT IOHANS DAECH BABTISTEN WART HIER CLAES GOLTSMET ERMOERT VAN SINEN GASTEN”

Kribkes Kribkes

Wij heten u alvast van harte Welkom in Bemelen!